08 Apr 2016

Mirna protestna šetnja za Dženana Memića: “Neću se smiriti dok ne saznam ko mi je ubio sina” Istaknuto

Ispis
Foto: Faktor.ba Foto: Faktor.ba

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade SCC-a odakle su se mirnom šetnjom uputili prema zgradi Tužilaštva KS, gdje će se nadležnima uručiti lista zahtjeva koje se odonose na rješavanje ubistva Dženana Memića.

- Želim jasno da kažem da sam izgubio povjerenje u pravosuđe Kantona Sarajevo, te da sam izuzetno zabrinut i nezadovoljan zbog spore istrage. Želim poručiti svima da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen i da se neću smiriti dok se ne sazna ko je odgovoran za smrt mog sina. Također poručujem da ovaj slučaj neće završiti kao predmet rahmetli Mahira Rakovca, ne samo zbog moga djeteta nego zbog sve druge nevine djece kojima se to može desiti ako pravosudne institucije ne budu radile svoj posao.

Moja porodica, Dženanovi prijatelji i sugrađeni nećemo odustati, ovo danas je početak naše borbe, jer ovo ne smije biti borba samo Dženanovih roditelja nego svih dobronamjernih ljudi koje ovom prilikom pozivam da se priključe svim narednim aktivnostima koje ćemo poduzimati u cilju saznavanja istine. Proteste ćemo ponavljati a odgovorno tvrdim da ćemo biti mnogobrojniji i organizovaniji nego danas – rekao je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Tokom protestne šetnje prijatelji i porodica nose majica sa likom Dženana a u rukama su transparenti sa jasnim porukama: "Alisa ovo ti nije zemlja čuda!", "Alisa, koga štitiš?", "Nikad rezerva. Nikad druga. Sve ili ništa. Poštovanje ili zbogom. 08.02.2016.-15:52.", "Pravda je spora ali dostižna!", "Alisa, gdje si kupila amneziju?" "Danas Dženan, a sutra?", "Alisa reci Tužilaštvu ko je ubio Dženana, ako nećeš nama!", "Hoćemo sposobne, a ne podobne tužioce!!!", "Kako se opravdava nerad Tužilaštva KS?".

Lista zahtjeva upućena nadležnim institucijama

Lista zahtjeva predana je institucijama: Vladi KS, MUP-u KS, FUP-u, OSA-i, Vladi FBiH i Federalnom tužilaštvu.

Uzimajući u obzir činjenicu da i nakon 60 dana od nasilnog stradanja – ubistva našeg sina i sugrađanina Dženana Memića, nema rezultata u istrazi koji bi rezultirali rasvjetljavanjem konkretnog dogadaja te privođenja ubica, porodica i gradani općine Ilidze i Kantona Sarajeva s pravom izražavaju svoju sumnju u temeljitost, transparentnost, objektivnost i nepristrasnost u rada Tužilaštva KS posebno u prvih 10 dana od dana izvršenja konkretnog krivičnog djela i od svih vas tražimo da okončate konkretnu istragu sa posebnim osvrtom izmedu ostalih i na sljedeće okolnosti:

– Ko je odgovoran za 10 dana nerada i pogrešnog smjera istrage, ispitati okolnosti koje su istragu usmjerile samo na saobraćajnu nezgodu:

– Kako se slijepo vjerovalo Alisinoj izjavi da je saobraćajna nezgoda, a sada se uvažava njena amnezija za konkretna dešavanja u tom momentu;

– Ko je dozvolio da Alisa Mutap ode kući iz KCUS sa tragovima krvi na odjeći, bez da se utvrdi kome ta krv pripada, bez da se predmetna majica izuzme u cilju DNK vještačenja... Možda je predmetna krv pripadala upravo ubici!?

– Zašto nije kriminalistički obrađena i zadržana u pritvoru, zar je vlastitom izjavom mogala napraviti sebi alibi?

– Poznato je bilo da je Dženan zadobio teške povrede i da je nakon operacije upao u komu, prilikom operacije utvđena je vrsta povrede koju je konstatovao ljekar pa se pitamo kako to nije bio dovoljan razlog da se istraga otvori i u drugom smjeru, posumnja na nasilnu smrt uslijed povreda zadobijenih premlaćivanjem što bi bio dovoljan razloga da Alisu zadržite u pritvoru;

– Tražimo stručnu i neovisnu reviziju medicinske dokumentacije Alise Mutap i vještačenja iste od strane tima/konzilija ljekara specijalista;

– Ispitati poligrafski na iste okolnosti cijelu porodicu Mutap (Zijada, Esma, Berina, Aldijana i Alisa);

– Ispitati da li je Alisa imala ljubavnika – paralelnu vezu pored one sa Dženanom;

– Ispitati zašto je Alisa pri izlasku iz bolnice rekla: "Tata, tata, rješavaj ovo, zovi svoje ljude". Ovo ukazuje na činjenicu da možda od samog starta Alisa i njena porodica štite nekoga ili sami sebe.

 

(Faktor.ba)