28 Nov 2013

Danas izricanje presude Zijadu Turkoviću i drugima

Ispis

Sud BiH izreći će danas prvostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Turkovića i drugih optuženih za organizovani i privredni kriminal, te korupciju.


Uz Turkovića, optuženi su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović, saopšteno je iz Suda BiH.

 
Optužnica ih tereti za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.

 
Turković je optužen za ubistva, neovlašteni promet opojnim drogama, razbojništvo, iznude, pranje novca, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, kao i za dogovor za počinjenje krivičnih djela.

 
Stjepanović je optužen za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.
 

Zubana otužnica tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i razbojništvo, Zahitovića za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca.

 
Mašović je optužen za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i iznuda, Lakić za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo, teško ubistvo, a Aljović za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zločinačka organizacija i ubistvo.

 
Optužnica je potvrđena u junu 2011. godine, a izricanje presude je zakazano za 12:30 sati.


 

(SRNA)